понедељак, 29. јул 2013.

Priviđenje na drumu, ili... ?

Vrućina je...
Voziš se na letovanje ili sa letovanja, drum dugačak, siv i vreo. Mnogi, kao ti i tvoji, putuju u istom ili suprotnom smeru. Sunce i asfalt zagrevaju limenu kantu od automobila, a klima uređaj ili nemaš, ili ti se čini da slabo radi. Asfalt kao da se topi pod gumama. Tvojim saputnicima nije ništa lakše nego tebi.
Čini ti se da se ova dugačka i blaga krivina nikad neće završiti... Očajnički tražiš flašu vode, a ona skoro ispijena, juri se još par neisceđenih kapi po dnu. Kao da je sledeće stajalište iza ugla, a ne tek za 20 kilometara. Već ti je dosta svega, treba ti osveženje, i to odmah!
Drum se lagano ispravlja i... pogled na pravu deonicu deluje nestvarno, kao iznenadno ostvarenje tvojih snova. Voda na putu! Prekriva čitavu širinu asfalta, ogledaju se automobili koji idu u susret...ali nešto nije u redu sa tom slikom. Delićem svesti zapažaš da automobili ne prskaju točkovima vodu kroz koju kao da prolaze, već se ogledaju u njoj. Još ti se čini kao da se ta iznenadna voda povlači pred tobom, smanjujući površinu puta pod vodom. U jednom kutku tvog uma čuči haos koji kaže 'Nije fer, hoću vodu, hoću osveženje, spas od vrućine...'

Voda na putu, ili... ?
Ali, ovu poznatu scenu si video toliko puta do sada da te uopšte više i ne čudi. Svest odbija ovu laž, jer zna o čemu se radi.

Ovako se vidi miraž
Neobično česta optička pojava jake refrakcije (savijanja) svetlosti usled velikih razlika u temperaturi na malim promenama visine je uzrok ove pojave koja se uopšteno naziva miraž, poznatija kao fatamorgana. Talasna priroda svetlosnih zraka podleže istim zakonima prostiranja talasa kroz neku (u ovom slučaju providnu) sredinu. Slično savijanju zvučnih talasa, i svetlosni talasi putuju nešto brže kroz topliji vazduh, pa se zato savijaju prema hladnijoj oblasti. U ovom slučaju, vazduh pri tlu, neposredno iznad asfalta, znatno je topliji od vazduha na samo par metara visine. Dovoljno je da ta razlika bude samo 2 stepena na 1 metar promene visine (obično je 4 do 5 stepeni razlike), pa da se stvori ova pojava. Zato, kad posmatraš vreo asfalt pod nekim malim uglom gledanja, svetlost koja ulazi u pogled dospeva sa gornje površine druma, pa umesto da vidiš sivilo druma, vidiš objekte neposredno iznad površine kao što su automobili ispred tebe, okolinu, pa čak i deo neba nisko nad horizontom.

Vode... vode... vode... opet mi izmiče...
Pojava miraža je dugo zbunjivala ljude koji su putovali pustinjom jer su, videći ovu pojavu, podsvesno 'videli' čitava jezera vode i jurila za tim priviđenjem koje im je stalno izmcalo, ostajući uvek jednako udaljeno. Tako blizu, a tako daleko, nedostižno (zbog nepromenjenog ugla posmatranja), ovo priviđenje, izazvano i velikom željom za spasenjem i time smanjenom moći rasuđivanja, vodilo ih je često i u nepovrat. Ali, sada se zna šta je to, da miraž nije halucinacija, već optička pojava.


Primećuješ da pričam o ovoj pojavi koristeći reč 'miraž', a ne 'fatamorgana'. Ako se već pitaš zašto, objasniću ti kad stignu velike zime, kada se stvore uslovi za sličnu optičku varku čije ime nosi fatamorgana. Dotle se strpi, ni vrućine neće da traju zauvek.

Нема коментара:

Постави коментар