четвртак, 30. јануар 2014.

Kandirano voće


Oblaci baš ne posustaju... valjaju se nebom dobar deo zime. Hladno je, temperatura je ispod nule, a košava je krenula da duva kao da je došla sa godišnjeg odmora, orna da vremenu smrsi konce. Čini ti se da ti se kosti lede na vetru, a samo što nije krenulo da sipa iz oblaka...

I eto, počinje! Ali, na tvoje iznenađenje, to što pada nije sneg. Zvecka pomalo pri padu na tlo, a stiže iz oblaka brzinom neprimereno velikom za pahulje snega. Maleni vodeni projektili pogađaju predmete na tlu i, kao zla zimska kraljica, okiva ih ledom! E, pa zima stvarno nije fer! Otkud sad kiša koja se ledi pri tlu? I šta ona predstavlja?

U ovom slučaju upravo je košava krivac za ovu pojavu koja se, pomalo pogrešno, naziva ledena kiša. Kišne kapi jesu tečne, ali se u dodiru sa predmetima pri tlu momentalno ledi. A znaš li da je temperarura tih kišnih kapi ispod tačke mržnjenja? Tečno stanje vode na temperaruri ispod nule naziva se prehlađena voda. Kišne kapi sa ovom osobinom su stvorene u oblaku kao kiša ili eventualno kao sneg koji se, tokom svog pada, topi i pretvara u vodu. Temperatura kapi u ovom trenutku je sasvim malo iznad nule. Međutim, problem je u neobičnoj raspodeli temperature vazduha po visini.

Često se dešava, naročito pri nailasku toplog vazduha po visini, da postoje slojevi vazduha koji su i na većoj visini i na višoj temperaturi. To je obrnuto od uobičajene situacije u kojoj temperatura opada sa povećanjem visine. Upravo ta obrnutost je ovoj pojavi dala ime inverzija. Međutim, za razliku od prizemne inverzije, koja je redovni posetilac mirnih i ne baš tako oblačnih noći, ova pridignuta inverzija ima svoju visinu iznad tla gde zavrpava, ali i gde počinje. Košava je jedan od vetrova koji je čest pratilac nailasku toplog vazduha po visini. Međutim, zbog vetra koji svom svojom snagom meša vazduh u prizemnom sloju do neke visine, mešanjem izjednačava i temperaturu, pa je taj sloj vazduha neretko hladniji od onog na visini. Na ovaj način, profil raspodele temperature po visini jeste veoma mala promena u sloju od tla do visine gde se oseća košava, zatim iznenadni porast temperature u nekom tankom sloju, a iznad tog sloja uspostavlja se uobičajeni pad temperature sa porastom visine.
Evo, ima i nacrtano kako nastaje kiša koja se ledi (slika SKYbrary)
A zašto ti sve ovo pričam? Pa ima veze sa nastankom kiše koja se ledi pri tlu. Vraćajući se na prekinutu priču, zapazi da je najviša temperatura na nekoj bitnoj visini iznad tla, a ne pri tlu. Upravo ta oblast najtoplijeg vazduha topi eventualne pahulje do kojih smo stali u prekinutoj priči koju sada nastavljam. Ispod tog toplog sloja, nalazi se hladniji vazduh, čija temperatura u ovom slučaju pada ispod nule i hladi kišne kapi na stanje prehlađene vode. Tada je dovoljno da kišna kap samo dodirne neki predmet i da se ovo neobično i nestabilno stanje pređe u stabilnije i primerenije zatečenoj temperaturi ispod nule, odnosno pretvori u led.

Vidiš, kiša koja se ledi pri tlu ti odaje da je raspodela temperature takva da iznad tebe sigurno postoji oblast sa temperaturom vazduha iznad nule, što je najčešće posledica priliva toplog vazduha po visini. Dalje, kako je ova raspodela temperature po visini potpuno nepoznata debelom oblaku sa dugotrajnim padavina, Nimbostratusu, ovaj rod oblaka svakako treba isključiti iz opcije za određivanje tipa oblačnosti. Sa druge strane, takva raspodela temperature uopšte nije strana Stratocumulusu, kojeg svakako treba beležiti kao oblak u kojem nastaje ova neprijatna verzija kiše.

Hoćeš da voziš auto sa ovakvim vetrobranom? (foto autora)
Kiša koja se ledi pri tlu je veoma nepovoljna i opasna meteorološka pojava. Svi predmeti pri tlu, pa i samo tlo, dobijaju finu, ledenu glazuru, te počinju da liče na nekakvo kandirano voće. Možda je lepo za oko gledati kako se sve cakli u ledu, ali čim izađeš napolje, na taj led, prođe te volja za romantikom i nalaziš se u problemima. Bilo kakvo kretanje je jako otežano ili onemogućeno, te je saobraćaj prilično ugrožen. Ako si mislio da treba da voziš po takvom vremenu, ili budi potpuno siguran i uveren da si pažljiv vozač koji zna šta poledica sprema od iznenađenja, ili zauzimanje vozačke pozicije u vozilo prepusti profesionalcima.

Led koji okiva svet na ovoj vrsti kiše takođe može da ošteti i osetljive predmete. Naročito malene grane drveća su ugrožene i mogu da se odlome, a ako se to desi stablima voća, eto manjka sočnih plodova kad im dođe vreme. Ili još gore, ako postoje neki manji kablovi za dovod struje, bilo da je reč o napajanju manjih zgrada električnom energijom, vodovi za kablovsku ili možda telefonske žice, i one mogu da se prekinu ne samo od nataloženog leda, već i u sprezi sa nemilosrdnim cimanjem vetra.
 
Voliš pomorandže? Prijatno (foto Forecasting Kitsap)
Za utehu, kiša koja se ledi pri tlu retko kad traje duže od par sati. Poledica može da opstane i par dana, a onda se taj led ili otopi, ili biva prekriven snegom. A tada, ako nisi video ovu pojavu jer je pao sneg i prekrio poledicu, čeka te neprijatno iznenađenje kad budeš hteo da čistiš sneg sa auta. Kandirano voće u koje se pretvara sve, nije za jelo.

Нема коментара:

Постави коментар