среда, 25. децембар 2013.

Ledeni ukrasi zime




Već najblaži stisak zime, mraz, ostavlja ukrase na jelkama. I bilo je vreme! Zimske radosti traže odgovarajuće ukrase, a ko može lepše da ih ostavi u prirodi nego temperatura ispod nule? Uz dovoljno vodene pare u vazduhu, ove ledene kreacije mogu biti veoma raznolike i interesantne.

...upravo tako, inje može da se stvori čak i na paučini!
Recept za pravljenje inja mora da sadrži neophodne sastojke, odnosno temperaturu ispod nule (što nižu, to bolju), visoku relativnu vlažnost vazduha (bar 70-80%, a idealno bi bilo preko 90%, kao u sumaglicama ili veoma često u maglama). Najzgodnije mesto za kačenje ovih finih ledenih ukrasa su vrhovi iglica četinara, zaostalo lišće na žbunju, najtanje grančice drveća, žive i žičane ograde, pa čak i paučina, a često se njima kite i parkirani automobili, kao da su im to ulaznice za parking. Ovi ukrasi su fina sorta i ako slučajno zatreseš te grančice i lišće koje nose inje, ono će da spadne.

A-ha! Zatekao sam te u berbi inja!
Brzina vetra nije mnogo bitna za samo stvaranje inja, mada je za najfinije, kristalasto inje, neophodan sasvim slab, jedva primetan vetar. Zauzvrat, inje može da pokaže pravac tog vetra, jer se ledene iglice usmeravaju uz vetar. Zanimljivo je da je smer vetra u temperaturnim inverzijama veoma često potpuno različit od smera vetra iznad inverzije. Znajući to, poznavaoci lokalnog vremena mogu da procene da li će se temperatura i dalje spuštati, ili će ipak doći do otopljenja. Na primer, ako je inje okrenuto ka severozapadu, a južni vetrovi donose topli vazduh po visini, što uslovljava jačanje inverzije, može se očekivati još malo niža temperatura. Ili kontraprimer: ako je inje okrenuto ka jugu, zbog severnih vetrova i nailaska hladnijeg vazduha na visini, može se očekivati slabljenje inverzije i rasturanje magle ili niske Stratusne oblačnosti. Ovo su samo mogući primeri, i nemoj ih uzimati zdravo za gotovo, već prati i proučavaj vreme u svom kraju, kako bi doneo slične, odgovarajuće zaključke koje bi ti koristili. Takođe, moguće je da ne uspeš da dođeš do sličnih zapažanja i zaključaka, jer nisu obavezni za sve krajeve. Ne brini za to, jer u svakom kraju mogu da se zapaze izvesna iskustvena pravila. Baš kao kad zalutaš bez GPSa, pa kažu 'Kartu čitaj, a seljaka pitaj'.
Do skidanja ledenih ukrasa od kristalastog inja dolazi čim temperatura poraste na vrednosti iznad nule. Sve što nosi inje na sebi postane dovoljno toplo da otopi tu tananu vezu sa ledenim kristalima i sve jednostavno spadne, kao da strese sve sa sebe. Ponekad ni porast temperature ne mora da bude presudan, naročito ako je inje sasvim malo i mlado, stvoreno prethodne večeri. Tada može biti dovoljno da nema magle, da vlažnost vazduha opadne i tako se uskrati podrška stvaranju i opstajanju inja.

Kristalasto inje - ukras na grančicama
Osim kristalastog (odnosno mekog) inja, postoje još dve vrste: zrnasto (tvrdo) inje i ledeno inje. Te dve vrste nisu baš toliko romantične. Obično se mogu naći u planinskim oblastima, na drveću i raznim predmetima u vidu neprozirnih ledenih naslaga različitih debljina, stvorene na umerenom i jakom vetru i temperaturama neposredno ispod nule. Zato mi nemoj zameriti što ih sada neću opisivati, jer ne želim da kvarim ove nežne, romantične prizore koje nam donose ledeni ukrasi zime.

Нема коментара:

Постави коментар